Rólunk írták Nincs bejelentkezve 
       Hí­rek
Biográfia
Tagok
Koncertek
Képek
Videók
Rólunk írták
Turné napló (új)
Barátaink
Disztró
Vendégkönyv (új)
    


   Contact:
   bogyo@kateter.hu
Régebbi lemezek


Mi van má? (live) 2005


Jószerencsét! 2002


Jogosan Dühös 2000

   
Radical Roots #7 - interjú

A Radical Roots második számában már olvashattatok a Katéterről. Az akkori interjú nem sokkal az első albumuk megjelenése után készült, most viszont a tatabányai punk zenekar nemrég megjelent második lemezével kapcsolatban faggattam Bogyót (gitár, ének), Pityut (basszusgitár) és Lajbit (dobok).

Kova: Októberben jelent meg a második Katéter album 14 új dallal, ismét a saját kiadásotokban. Elítélitek talán a pénzéhes lemezkiadókat?

Bogyó: Szerintem a legtisztább az, ha egy zenekar kiadóktól függetlenül, saját utakon jár. Nem tartom jónak, ha a punk zenébe beleszólnak az érdekek. Mi úgy döntöttünk, hogy nem kívánunk egyik kiadónak sem lefeküdni. Ez az út sokkal nehezebb és rögösebb, mintha gyorsan eladnánk magunkat, amint lehetőség adódik rá. Én biztos vagyok benne, hogy hosszú távon az idő minket fog igazolni.

Kova: Schleki már régóta „bányász punk” zenekarként emleget benneteket, az új lemezetek pedig a „Jó szerencsét!”  (ami egy tradicionális bányász köszönés) címet kapta. Van összefüggés a két dolog között? Egyáltalán, van kifogásotok ellene, hogy a „bányász punk” címke rá lett ragasztva a zenekarra?
Bogyó: Először mi is meglepődtünk rajta, amikor „bányász punk” zenekarként konferáltak fel minket, mert a bandában nem mindenki bányász... hehe... Mindenesetre ez a címke akkora sikert aratott a közönségnél, , hogy nem is volt esélyünk kifogást emelni ellene. Így lettünk bányász zenekar... végül is szegény vájárok érdekeit is kell valakinek viselnie... hehe...
Pityu: A bányászoknak is megmutattam az új lemezt, és nekik is marhára bejön. Bár én már nem sokáig leszek bányász, mert lassan bezár a bánya. Aztán nyugdíj, vagy a fasz tudja, hová megyek...

Kova: Véleményem szerint igenis létezik a „Katéter-stílus”, akár bányász punknak, vagy old school punknak is nevezzük, az új albumotok dalai mintha az első Katéter lemezen hallható dalok folytatásaként íródtak volna, tulajdonképpen a Jogosan Dühös és a Jószerencsét! albumok dalai egy közös dupla cédén is megállnák a helyüket, stílusilag egyik nóta sem lógna ki a többi közül. Talán az új dalok valamivel dallamosabbak és több új technikai megoldást alkalmaztok a hangszerelést illetően. Az új dalok írásakor volt valamilyen határozott elképzelésetek, vagy tervetek, hogy a korábbi dalokhoz képest esetleg változtassatok az irányvonalon, pl. dallamosabb legyen a zene, streetpunkosabb a hangzás, ilyesmi? Milyen elvárásaitok voltak az új lemezzel kapcsolatban?

Bogyó: Az új albumon nem terveztünk stílusbéli változtatást, az első albumon megkezdett irányt próbáltuk meg folytatni, csiszolni. Természetesen zeneileg vittünk bele új dolgokat, hiszen a két felvétel között eltelt idő alatt mi is sokat fejlődtünk, sok mindent tanultunk. Nem volt tö9bb elvárásunk a felvétellel kapcsolatban, mint az elsőnél. Próbáltunk egy olyan anyagot felvenni, amely jól tükrözi, honnan jöttünk, hol tartunk most és hová igyekszünk. Szerintem ez az előző albumnál is sikerült.

Kova: Ami az új lemezetek első meghallgatásakor feltűnt még számomra, hogy Pityu, a basszerosotok több szerephez jutott most, néhol basszista klasszikusokat idéző módon futkározik a bundok között, és gitárszólókból is több jutott a dalokban. Ennyit jelent a tapasztalat, hogy most már többet is koncerteztek? Vagy egyszerűen csak bátrabbak lettetek?
Bogyó: Nos, valóban ezen a téren sokat fejlődtünk az elmúlt két év alatt, ami szerintem természetes minden aktív zenekarnál. Próbáltunk az énekbe is belevinni új dolgokat, gyakrabban elszakadni az alaphangoktól.

 

Pityu: A stúdióban már sokkal felszabadultabban játszottunk, a basszusgitárral is sokkal több témát tudtam kipróbálni, és több lehetőséget kaptam a bennem lakozó jazz basszusgitáros hajlamok kibontakoztatására.

Kova: Az egyik új dalotokban az összetartásról énekeltek. A legutóbbi interjúnk óta változott szerintetek valamit ezen a téren a színterünk?
Bogyó: Ahogy egyre jobban belátunk a színfalak mögé, egyre gyakrabban jönnek elő a problémák, amelyeknek főleg az összetartás hiánya az oka. Mi minden zenekarral próbálunk jó, korrekt kapcsolatot kialakítani, mégis kaptunk az elmúlt pár évben néhány rúgást, hátba szúrást, ami nagy csalódást okozott nekünk. Mindenesetre továbbra is próbálunk mindent megtenni, hogy ezek a problémák eltűnjenek a színtérből, de hát ez nem csak rajtunk múlik...

Kova: Dalszövegeitek általában a mindennapi problémákról, munkanélküliségről, az értelmetlen háborúkról, a média hatalmáról és a hataloméhes politikusokról szólnak. Mi a véleményetek az áprilisi parlamenti választásokról és a baloldali kormányról? Egyáltalán, ki fogja megoldani azokat a problémákat, amelyekről a dalaitokban énekeltek?
Bogyó: A választásokat a fröcsögő szájú politikusok, illetve az őket bégetve követő birkák harca jellemezte. Az egésznek a lényege a hatalom megszerzése, és ennek érdekében ugyebár minden eszköz megengedett... a „baloldali kormány” ugyanolyan kapitalista, mint az ellenzék. A politikusok a problémákat nemhogy nem tudják megoldani, de a legtöbbet ők maguk okozzák... mint ahogy most is láttuk.

Kova: A „Jószerencsét!” albumot már Lajbival, az új dobosotokkal vettétek fel. Miért került sor váltásra? Mit kell tudnunk Lajbiról, melyik zenekarban dobolt eddig?

Bogyó: Tavaly eléggé felgyorsultak az események a banda körül. Egyre több lett a koncert, és nem engedhettünk meg magunknak elmaradt próbákat sem, ha időben el akartunk készülni a következő album anyagával a stúdióra. Pimpi azt mondta, hogy nem tudja tartani ezt a tempót, és nem akar minket akadályozni, ezért kiszáll a zenekarból. A kapcsolatunk vele továbbra is nagyon jó, néha koncerten is beugrik.
Lajbi: Első zenekarom a komáromi Gazdagok és szépek nevű punkrock banda volt. Ezt követte később az Invasion hc-punk csapatom, melyben a mai napig ütöm a bőröket.

Kova: Lajbi, hogy sikerült a beilleszkedés a zenekarba? Könnyű volt megtanulni a régi Katéter számokat?
Lajbi: A beilleszkedés gyorsan ment, már régen ismertük egymást Bogyóékkal. Talán ezért esett rám a választásuk. A Katéter számokat meg már ismertem, mert a másik zenekarommal sokat léptünk fel együtt a Katéterrel. A „Jogosan Dühös” cédére is sokat doboltam otthon.

Kova: Bogyó, elmeséled azt a történetet, amikor az esztergomi Bazilika lépcsőjén ültél hatalmas punktaréjjal és a kis hamis japán túristák téged kezdtek el filmezni a Bazilika helyett?
Bogyó: Ezt inkább kihagynám...

Kova: Bogyó, sok fesztiválon jártál az idén, melyik külföldi, vagy magyar zenekar tudott lelkesíteni téged?

Bogyó: Kétezerkettőben szerintem az „Erdős Péter Fesztivál” volt a legjobb buli az Anti-Nowhere League-gel, illetve szigeten a UK Subs koncert is nagyon bejött. Hihetetlen, hogy ezekben a zenekarokban még mindig mekkora energia van. Tetszett a Radical Roots fesztivál is. (Hogy dagadjon a májad, he-he!) Nagyon sok jó zenekar gyűlt ott össze (Rozpor, Semmi Komoly, Körzeti Megbízott).

Kova: Mi az, amit a legpozitívabbnak tartotok a 2002-es évben?

Bogyó: Idén sokkal több koncertet nyomtunk le, mint az előző években, és a bulik is sokkal fergetegesebben sikerültek. Nagyon jó, hogy ismét ki tudtunk rukkolni egy új albummal.

Kova: Mi az, amit még hozzátennétek végezetül?
Bogyó: Októberben rögzítették egy káli koncertünket, ami szerintünk nagyon jól sikerült. Úgy döntöttünk, hogy jövőre kiadjuk, mint koncertlemezt. Persze ez még csak terv...

Összetartás

Te mindig csak azon vagy,
Hogy megkönnyítsd az életed.
Pedig ha valamit tennél érte,
A könnyebb helyett jobb lehet.
A problémáktól elfordulsz,
Inkább sodródsz az árral.
A nagy tetteket másra hagyod,
Nem törődsz a világgal

Lehetne szebb, lehetne jobb,
Csak neked is össze kéne fognod.
Lehetne új, lehetne más,
Csak kéne egy kis összetartás.


Az utca hangja


Mi egyek vagyunk a tömegből,
Dühös emberek az utcáról,
Kiknek nem tetszik az elnyomás,
Mit kényszerítesz ránk.

Azt hiszed, hogy megvehetsz,
És velünk mindent megtehetsz,
De jól vigyázz, mert a húr elpattan,
Ha sokáig feszíted!

Eljön a nap, mikor többé
Nem kérünk már belőled.
Elmozdítunk helyedről,
És a süllyesztőbe kerülhetsz.

Leverjük a koronádat,
És mi döntünk majd felőled.
A véreddel fogjuk írni,
Majd a történelmünket.

Félre minket nem állíthatsz,
Mi mindig itt leszünk.
Ezt jegyezd meg!
És ha az első fegyver eldördül,
Az a mi kezünkben lesz!További cikkek >>>

MySpace.com | Dinamo Punk-Rock Fest | Zajlik.hu | Punkportal.hu | PunkLap.hu | PunkFórum | Tilos Rádió Budapest | Pogo Radio Mannheim | maPam

Copyright © KATÉTER zenekar 2007