Rólunk írták Nincs bejelentkezve 
       Hí­rek
Biográfia
Tagok
Koncertek
Képek
Videók
Rólunk írták
Turné napló (új)
Barátaink
Disztró
Vendégkönyv (új)
    


   Contact:
   bogyo@kateter.hu
Régebbi lemezek


Mi van má? (live) 2005


Jószerencsét! 2002


Jogosan Dühös 2000

   
RockGyémántok - Katéter interjú

Bogyót, a Katéter zenekar frontembert kaptam "mikrofonvégre".

Új album, Dinamo fesztivál és miegymás...

'99 óta létezik a Katéter zenekar, hogyan látod mennyit változott az óta a banda?


Az irányvonal alapvetően nem változott... Akár a szövegvilágot, akár a zenét, akár a banda gondolkodását tekintve ugyanazt az irányt tartjuk, mint amikor elkezdtük a Katétert. Persze az idők folyamán jóval kiforrottabb lett minden és kialakult a saját stílusunk is, de alapvetően nem váltottunk utat.

Annak idején, hogyan kezdtetek zenélni? Felnéztetek valakire és eldöntöttétek, vagy csupán így könnyebb kifejezni önmagatokat?

A Katéter előtt már voltak zenei próbálkozásaim ('95-'98 TOLUOL punk zenekar), amiből kellő tapasztalatot gyűjtöttem. Amikor elindítottam az új zenekart, már kellő tudatossággal és konkrét elképzelésekkel álltam neki a dolgoknak. Pontosan tudtam, hogy mit akarok csinálni, kikkel, miért és hogy kiknek... Természetesen voltak zenekarok, akik nagy hatással voltak a zenénkre.

Ilyen volt a tatabányai O.P.E. L. hc-punk zenekar, az Elit Osztag és természetesen a korai brit punk klasszikusok.

2000-ben megjelent a Jogosan Dühös című kiadványotok. Milyen fogadtatása volt ennek az albumnak?

Az első lemeznek nagyon nagy visszhangja lett. Tulajdonképpen mindennek az alapját a Jogosan Dühös korong jelenti. Természetesen a felvétel még nem volt a legjobb minőségű, hiszen nagyon kis költségvetésből készült. Meg akkor még csupán egy éves zenekar voltunk, de úgy gondolom nagyban hozzájárult ez az album, hogy jelenleg itt tartunk. Nem hiszem, hogy Magyarországon sok punk srác lenne, aki ne ismerné a lemez legnépszerűbb számait... /Nácigeci, Parlamenti napló, Műanyag világ, Turista, NATO, Bürokrácia, stb.../

Ezután 2 évvel ismét megjelent egy albumotok (Jószerencsét), majd egy koncertlemez (Mi van má). De az új albumra mégis 5 évet kellett várni. Miért?

Nos, hát igen. A kérdés, hogy az új album jött e túl későn, vagy a Jószerencsét! lemez túl korán. Szerintem az utóbbi... De mindenesetre ez nem mentség... Időközben a koncertmennyiség, amit adtunk egy évben a 3-4 szereségre emelkedett. Így már jóval kevesebb időnk maradt új számokat csinálni. Ugyanakkor voltak sikertelen próbálkozásaink gitárosokkal, amik szintén sok energiát vettek ki a zenekarból. Egyszerűen az új lemez most érett meg a rögzítésre. Természetesen mindent megteszünk, hogy a következő albumra ne kelljen ennyit várni...

Idén vagytok 9 évesek. Tudom, hogy terveztek egy koncertet ennek örömére.

Igen. Előreláthatólag február 22-én adunk Budapesten, a VY-ben egy születésnapi bulit, ahova a fellépőket legjobb barátaink közül válogattuk. Rajtunk kívül fellép még az Elit Osztag, a CAFB, a Shitpump és az esztergomi Agresszív Mozdulat. Szerintem nagyon nagy buli lesz... Szeretettel várjuk minden barátunkat és mindenkit, aki szereti a rendezvényen fellépő zenekarokat!

Hajózzunk át kicsit más vizekre is, idén is megrendezésre kerül immár harmadszorra a Dinamo Punk Rock fesztivál, aminek Te vagy a szervezője.

Mit kell tudni erről a fesztiválról?


Így van. Idén már harmadik alkalommal szervezzük meg a Dinamót. Az első kettő még MVH-s buli volt, de az idei már 2 napos lesz és szabadtéri. Ez egy kifejezetten punk fesztivál, ami elsősorban azokat a zenekarokat támogatja, akik a tradicionális punk műfajában aktívan jelen vannak, és bár tehetségesek, mégsem kapnak annyi lehetőséget, amennyit más divatosabb szubkultúrák képviselői.

A fesztivál főzenekarai a 25 éves brit punklegenda a Foreign Legion, illetve a portugál rock&roll-punk Rolls Rockers lesz. Természetesen még rajtuk kívül 17 ismert és feltörekvő magyar band fog játszani. Pontos információt itt olvashattok a fesztiválról: http://dinamofest.kateter.hu

Amennyiben a fesztivál sikeres lesz, jövőre még több energiát fogunk beleölni, hogy felérjünk azokhoz a punkfesztiválokhoz, amelyekkel a környező országok büszkélkedhetnek...

A Katéter, hogy áll koncertek terén? Lesz ugye a születésnapi buli, de aki nem tud elmenni, hol olvashat a koncertekről?


Aki nem tud eljönni a jubileumi koncertre, annak sem kell aggódnia, mert lesznek rendesen fellépések, mint általában mindig... Március elejétől indul a tavaszi turnésorozatunk, amely során az ország minden régiójába el fogunk jutni, illetve a Vajdaságon is lesz koncertünk... A tavaszt követően idén a punk fesztiválok zömén is jelen leszünk, szeptemberben pedig egy 10-12 állomásos dél európai turnét fogunk adni a The Snobs zenekar társaságában.

A tervezett útvonal: Szerbia - Horvátország - Szlovénia - Olaszország - Franciaország - Spanyolország - Portugália és vissza. Ez az út a tavalyi Katéter - Snobs hat állomásos Német, Lengyel, Szlovák turné folytatása lesz. Persze ez még kialakulóban van.

Külföldön mennyire ismert a Katéter, milyenek a visszajelzések?


Elég gyakran járunk külföldre mostanában, a fogadtatás érdekes módon sokkal pozitívabb, mint az itthoni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Mo-n nem szeretnek minket, hanem valahogy külföldön sokkal befogadóbbak a srácok és a zenekarok nagyobb megbecsülést kapnak. Játszottunk Portugáliában, Lengyelországban, Németországban többször, Szlovákiába, Szerbiába és Romániába pedig rendszeresen tudunk menni, játszani. Szeretünk utazni és más országokban, más kultúrában különböző srácoknak zenélni. Vannak országok /pl. Németország/, ahol eléggé szembetűnő különbségek vannak az ottani, és a haza szintér között. Mi ezt a szintet lehet, sosem fogjuk elérni se kulturálisan, se gondolkodásban. De ne legyen így...

Akkor nem lesz hiány koncertekben! Utoljára pedig, hogy hogyan lehet titeket elérni az interneten?


Az interneten több forrás is van, ahol valaki utánunk nézhet. Nemrég újult meg a weblapunk, amelyet a www. kateter.hu címen érhettek el. Megtalálhattok minket a myspacen is www.myspace.com/kateter címen, illetve az iwiw-en is.

E-mail: bogyo(kukac)kateter.hu

-Csiga-További cikkek >>>

MySpace.com | Dinamo Punk-Rock Fest | Zajlik.hu | Punkportal.hu | PunkLap.hu | PunkFórum | Tilos Rádió Budapest | Pogo Radio Mannheim | maPam

Copyright © KATÉTER zenekar 2007