Rólunk írták Nincs bejelentkezve 
       Hí­rek
Biográfia
Tagok
Koncertek
Képek
Videók
Rólunk írták
Turné napló (új)
Barátaink
Disztró
Vendégkönyv (új)
    


   Contact:
   bogyo@kateter.hu
Régebbi lemezek


Mi van má? (live) 2005


Jószerencsét! 2002


Jogosan Dühös 2000

   
Napocska Punk Fanzine

Mikor találkoztatok először punk zenével?
Még kissrác koromban került az első RAMONES kazim. Természetesen a zenéhez jóval később párosultak az elvek. A zenekar többi tagjáról nem tudok mit mondani, de mivel már Pityu már régi motoros (38), feltételezem már elég rég találkozott a műfajjal.

Mikor alakult a zenekar?
Bár a KATÉTER csak 1999-ben alakult, a gyökerek egészen ’95-re vezethetőek vissza, ugyanis ekkor alapítottuk Tatabányán a TOLUOL nevű punk csapatot. A zenekar már ekkor erősen politizáló hangvételű volt. Az egész Észak-Dunántúlt bekoncerteztük. A hanganyag rögzítésére mégsem került sor, ugyanis ’98-ban belső okok miatt a banda feloszlott. Ennek következménye képen, ’99 tavaszán újra alakultunk KATÉTER néven, bár a régi csapatból csak én (Bogyó – Darabos Tamás: ének, gitár) maradtam meg. Az új tagok: Pityu (Delbó István: basszus, vokál), és Pimpi (Pintér Tamás: dob).

Honnan jött a KATÉTER név?
A nevet a Pityu egyik haverja találta ki. Semmi mondanivaló nincs mögötte.

Hogyan látjátok a mai punk mozgalmat?

Ha az ember elmegy egy fesztiválra, ott lát mindenféle népséget a legprimitívebb csövesektől az újgazdag palántákig. Nos, ezek koncertjeinken mind nem találhatóak meg. A mi tapasztalataink szerint, a fellépéseinkre (legyen az Tatabánya, Komáromban, Győrben, vagy Mosonmagyaróváron) olyan egészséges fiatal punkok járnak, akiknek igenis vannak elveik, és ha kell, ki is állnak értük. Lehet hogy csak felénk ilyen világos a helyzet, de az is lehet, hogy mindez a zenekar mentalitásából adódik.

Éreztek valamiféle BP. – vidék ellentétet?

Megmondom őszintén, hogy Budapesten még nem léptünk fel, és bulizni is csak inkább vidéken járunk, ezért mi ellentétekkel még nem találkoztunk.

Milyen a tatabányai punk élet? /Mennyi lehetőség van?/

Nem nagy durranás, de az a pár fő, aki akad, az mind rendesen kiveszi a részét mozgalomból. Tatabányán rengeteg remek zenekar alakult már, a nyolcvanas évek elejétől kezdve. (TELEFONFÜLKE, TERHESSÉGMEGSZAKÍTÓ BIZOTTSÁG, FRAPPÁNS MARHASÁGOK, O.P.E.L., TOLUOL). Ennek ellenére csak annyi lehetőség van, amennyit tehetünk magunknak.

Mennyire hátrányos „vidékről” próbálkozni?
Más környékbeli zenekarokkal vesszük fel a kapcsolatot, és így egymást meghívva segítve lépegetünk előre. Ez az összetartás rendkívül nagy.

Nagyon szöveg centrikus zenét játszotok? Miről szólnak a szövegek? Honnan jönnek az ötletek?
Igen. A számainkban főleg a szövegek dominálnak (mondhatnánk úgy is, hogy ezért van az egész), de ez egyáltalán nem megy a zene rovására. A témák erősen politizáló, médiaellenes, társadalmi, és emberi hibákra rámutató tartalmúak. Az ötleteket sajnos az élet szüli.

Mennyire tartjátok punk zenének a kaliforniai vonal képviselőit?
A punk zenének rengeteg irányzata van. Sokan e szempont szerint szelektálnak. Mi inkább a szövegekre figyelünk, és ez alapján alkotunk véleményt. Mondhatnám úgy is, hogy a punk műfajból és inkább az értelmetlenül bohóckodó, elvektől mentes zenéket zárnám ki. Persze ez nem azt jelenti, hogy tetszik nekem a nyugatról beáramló, eladható kaliforniai „punk” zene.

Pár számban szaxofon is hallatszik! Ezt koncerten hogyan oldjátok meg?
A válasz egyszerű: sehogy. Ha valaki meghallgatja a kazettánkat, megfigyelheti, hogy ennek a pár számnak a szaxofon nem szerves része, csupán egy-egy szóló erejéig szerepel. Ezeket csak különlegességnek szántuk az albumra, akár csak a többszólamú vokálokat. Egyébkánt érdekességként megjegyzem, hogy Marci a zenekar barátja már a TOLUOL idejében is nyomott szaxi szólót nekünk, amikor még a csizmáSKAndúr nevű zenekarja nem is létezett.

Kedvencek?
Egyértelműen az ELIT OSZTAG, ami talán Komárom közelségéből adódik, de nagy kedvencünk a CPG, és a QSS is. Külföldi bandák közül a U.K. SUBS, a RAMONES, a KENNEDYS illetve a régi CLASH vezet.

Úgy tudom párszor bonehead fiatalok be akartak kóstolni titeket! Mesélj erről!
Ez így igaz. Hazafias ifjaink rendszeresen látogatják koncertjeinket ellenpropaganda célból. Szinte minden második fellépésen ott vannak, ami rendszerint konfliktusok forrása. Legdurvább összecsapás Esztergomban történt, szabályosan vér folyt. Az egy órán tartó tömegverekedésnek a rendőrök vetettek véget. Eredménye pár kivert fogunk, szétszakadt szájunk és eljárás ellenünk súlyos testi sértés címen.

Célok, tervek?

Most kiadott hanghordozónkat szeretnénk minél nagyobb számban eljutatni a közönséghez, és minél többet koncertezni, új helyekre eljutni. Egyébként nyáron szeretnénk újra stúdióba vonulni, és egy újabb 16 számos felvételt produkálni.

Nagyon csizmáSKAndúr hatású a „Turista” című számotok! Mi ez a faszság? Egészséges nacionalizmus?
A felvétel minden számán vendég vokálosként szerepel a csizmáSKAndúr két tagja muzsikánkba. Előfordulhat egy-egy számnál, hogy eredeti zenekarunkra emlékeztet. Ez azonban koncerteken teljesen ki van zárva, és minden szám egyéni. Ezek a vokálok csak a felvételre korlátozódtak, ahol szerettük volna valami mást, valami érdekeset nyújtani.
Ha egy neonácinak azt mondod, hogy turista, biztos, hogy a külföldiek jutnak az „eszébe”. Mi viszont a turistákba olyan (nem csak külföldi!) szórakozni vágyó kispolgárokat látunk, akik tömegével lepik el fesztiváljainkat (lásd: Sziget), felnyomva az árakat, kiszorítva azokat, akikért a rendezvény eredetileg létrejött. A csóró punkoknak már arra sincs pénzük, hogy bejussanak, nemhogy egy jót bulizzanak. Egyik számunk sem nacionalista tartalmú és ezt jelezzük „Nácigeci” című számunkban is. Egyébként ezt a témát már számos punk zenekar feldolgozta, és egyik sem nacionalista hangvételű.

Mi jut eszedbe:
  Demokrácia
  Egy rendszer, amiben bárki nyugodtan építgetheti diktatórikus hatalmát (lásd: Fidesz), és bárki kedvére zsiványkodhat.
  Média
  Az fogalom, amely manapság átvette az irányítást az élet minden területén. A legnagyobb tömegbefolyásoló eszköz.
  Punk
  Anarchizmus, nihilizmus, összetartás.
  Zámbó Jimmy /Ha-Ha/
  A tömeghisztéria, ami kikerekedett a dologból, csak a médiák rovására írható.

Valami még kikívánkozik?

A figyelmetekbe ajánlanék néhány hasonló gondolkodású zenekart. INVASION – Komárom, SZOBAFOGSÁG – Mosonmagyaróvár.

 További cikkek >>>

MySpace.com | Dinamo Punk-Rock Fest | Zajlik.hu | Punkportal.hu | PunkLap.hu | PunkFórum | Tilos Rádió Budapest | Pogo Radio Mannheim | maPam

Copyright © KATÉTER zenekar 2007