Rólunk írták Nincs bejelentkezve 
       Hí­rek
Biográfia
Tagok
Koncertek
Képek
Videók
Rólunk írták
Turné napló (új)
Barátaink
Disztró
Vendégkönyv (új)
    


   Contact:
   bogyo@kateter.hu
Régebbi lemezek


Mi van má? (live) 2005


Jószerencsét! 2002


Jogosan Dühös 2000

   
RADICAL ROOTS #02 - Made in Anarchia

Made in Anarchia
Interjú a tatbányai Katéter frontemberével, Bogyóval

Bogyó! Elmesélnéd a zenekar történetét? Miért lett "KATÉTER" a zeneker neve?
Bár a Katéter csak másfél éve alakult, a zenekar története hosszabb idõre nyúlik vissza. 1995-ben alapítottuk Tatabányán a TOLUOL nevû bandát, amivel keményen politizáló, vad punkzenét nyomtunk. Egy csomó koncert és botrány után belsõ okok miatt 1998-ban feloszlottunk. Ennek következményeképpen alapítottuk meg 1999-ben a Katétert, természetesen már új tagokal. Ez, ha zeneileg nem is, de a szövegvilágában teljesen követte a Toluolt. Az új zenekar nevét a basszerosunk egyik haverja találta ki. Jól hangzott, így ez maradt!

 

Bemutatnád a zenekar tagajait? Mivel foglalkoztok a "civil" éleben?
Nos, a Katéter most így néz ki:
Bogyó /22 éves/ - fõiskolai hallgató,
Pimpi /21 éves/ - fõiskolai hallgató,
Putyu /38 éves/ - a mányi szénbányában dolgozik.

Szerintem van egy kis streetpunk/oi! íze a zenéteknek. Mennyi vállaljátok fel a streetpunkot, mint stílust?
Nos, igen,a zenénk valóban az utca hangja, bár az OI! hatás, a demónkon abból adódik, hogy a csizmaSKAndúr vokáljai tették színesebbé és õk adtak neki egy kis OI! ízt! A stílusirányzatokról csak annyit, hogy szerintem egyik magyar irányzatba sem passzolunk. Nem tartozunk azoka zekerok közé, akik magukat eladva mókás szövegeikkel és slágereikkel meglovagolják a médiát és azt hangoztatják, hogy a mai punkzene már nem a politikáról szól. Nem tartozunk azok a zenekarok közé sem, akik baloldali szövegeket nyomnak és ezekkel nem is értünk egyet! És nem tartozunk azok a zenekarok közé sem, akik bár szövegvilágában hasonlóak hozzánk /anarchista, nihilista szövegek/, de zeneileg teljesen élvezhetetlenek. Azt, hogy mi a stílusunk, döntség el a rajongóink...

Mely zenekarok voltak rátok nagy hatással, milyen zenéket szoktatok mostanában hallgatni?
Zeneileg nagy hatással volt a ránk a Ramones és a Clash, illetve a Kennedys, bár ez utóbbi nem érzõdik a zenénken. Szövegvilágában nagy hatással volt ránk a CPg, az Elit Osztag és az Opel. Többnyire ezeket és ehhez hasonló zenéket szoktunk hallgatni. Ja, és, hogy el ne felejtsem, a Partisans is kedvencünk.

Bogyó! Mi a véleményed a magyar skinheadekrõl? MI a véleményed róluk:
A./ skin és punk barátság,
B./ S.H.A.R.P. mozgalom,
C./ vörös és R.A.S.H. skinek,
D./ boneheadek /neonácik/,
E./anarchizmus?

A S.H.A.R.P. mozgalom nagyon sokat hallat magáról az utóbbi idõben. Ez köszönhetõ egyrészt a Skinbombnak és a Radical Rootsnak. Véelményem szerint a S.H.A.R.P. zineknek nagy szerepe lesz abban, hogy hogy a magyar skin-mozgalom tisztázza a félreértéseket, amik a neonáci mozgalmak révén alakult ki.
A./ a skin újságok nagyon sokat segítettek a bandánknak, folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot.
B./ mostanában kezd kibontakozni Magyarországon, remélem egyre többen lesznek a tagjai...
C./ külföldi RASH-okkal már találkoztam, magyarokkal még nem. Egyébként nem szimpatizálunk a baloldali eszmékkel.
D./ a neonácik már régebbi ismerõseink, jónéhány kivert fogam õrzi emléküket...
E./errõl szól a Katéter!

Melyik koncert volt legemlékezetesebb számotokra? Valami történetet, ha elmesélnél!
Bár általában nagyon jók szoktak lenni a bulik, a legemlékezetesebb koncert mégis negatvíra sikerült. Tavasszal Esztergomban léptünk fel, a Molotovban. A buli közepén váratlanul betoppan kb. 30 neonáci "fiatalember", akik elég provokatív magatartást mutattak. Talán mondanom sem kell, hogy elsõnek engem találtak meg. Az összecsapás kb. két szó váltása után alakult ki és közel egy órán keresztül tartott. Ennek következménye egy rövid sebészeti látogatás, majd hosszabb fogászati kezelés lett. Mindezekre egy hatósági vádemelés tette fel a koronát súlyos testi sértés és garázdaság címén. Ez egy elég elég emlékezetes buli volt...

Elég súlyos ez a náci affér!
Ezt az affér leszámítva a bulik jól, vagy nagyon jól sikerülnek. Egyre többen jönnek el és a mozgás is egyre nagyobb a zenénkre Szinte mindegyik fellépésünk sikeres, nem nagyon tudék közükük kiemelni néhányat. talán Komáromban vannaka legjobb bulik! Illetve szeretnénk még többet koncertezni, új helyekre eljutni.

Hogy álltok a politikával /politikusokkal/ és a demokráciával?
A politikusokról elsõnek a korrupció jut eszembe. A demokráciáról meg annyit, hogy ami most van, az minden, csak nem demokrácia! Amit a mostani kormány mûvel, az sokkal közelebb áll a diktatúrához. De politikai állásfoglalásunkat hûen tükrözi a zenénk is.

Sok banda nyomul Tatbányán és a környéken. Koncertlehetõségek terén hogy áll a város?
Elég szar a helyzet. Nem igazán van jó fellépési lehetõségünk és az emberek is nehezen indulnak be. Ennek ellenére sok zenekar van Tatabányán, punk:Katéter, hc:Opel, ska:csizmáSKAndúr és még sorolhatnám...
Ezidáig 30 fellépésünk volt a Katéterrel, abbõl ötöt nyomtunk Tatabányán. Egyébként mostanában nyílik ott egy rock-klub, A Daráló, ami újabb lehetõségeket kínál. Amennyiben van helye egy kis reklámnak, elmondom, hogy a programokkal kapcsolatosan milyen telefonszámon lehet érdeklõdni!
T.: 06-34-324-996 A vonal túlsó végén Gábor fog jelentkezni.

Futball? Tatabányán most is mûködik egy profi csapat. MI a véleményed a futtbalhuligánokoról?
Közülünk csak Pityu szokott rendszeresen meccsre járni. A huligánokról sajnos nem sok mindent tudok mondani...

Van valami elképzelésetek a jövõre nézve? Mik a terveitek?
Most adtuk ki az elsõ kazettánkat. Ebbõl szeretnénk minél többet szétszórni.

by KovaTovábbi cikkek >>>

MySpace.com | Dinamo Punk-Rock Fest | Zajlik.hu | Punkportal.hu | PunkLap.hu | PunkFórum | Tilos Rádió Budapest | Pogo Radio Mannheim | maPam

Copyright © KATÉTER zenekar 2007